9. sept 2011

Shetlandi rätik / Shetland scarf

Eelmises postituses näidatud rätik sai valmis. Olen juba pikka aega tahtnud Shetlandi stiilis rätikut kududa ning Butterflies Shetland Shawl oli just see õige.


Väikese erinevusena kudusin serva ainult parempidises koes, mustris oli soovitatud kududa vaheldumisi parem- ja pahempidine rida, kuid mulle see tulemus ei meeldinud ning parempidises koes oli ka kergem vigu leida. Äärepitsi tegin samuti originaalist erineva, kasutasin New lace - old traditions andekate loojate äärepitsi 21. Edge lace 2.3. Nupu jätsin välja, sest see poleks sobinud.


Lõngaks on Jamieson & Smith Shetland Supreme (1 play). See on vist kõige peenikesem lõng, mida ma üldse kudunud olen, aga kui ära harjusin, siis oli väga hea kududa, tuleb vaid meeles pidada, et harutada seda kuigi palju ei saa, sest siis läheb karvaseks ja kipub katkema. Lõnga kulus u. 60-70 grammi. Varras oli 2.25 mm.


Suuruseks tuli 110 x 110 cm. Oi, kuidas mulle meeldib pitsi kududa, kood valmis taskurätiku ja kuivama pannes tuleb välja midagi hoopis suuremat ja uhkemat. Ma ei tea, kas Shetlandi rätikud peavad samuti sõrmuse testi läbima aga proovisin ja mahub (vaata allpoolt).


The scarf shown in last post is ready. I have wanted to knit someting in Shetland style for a while now and when I saw Butterflies Shetland Shawl in Ravelry, then I knew that this is the one.  I followed the pattern but made one minor change. The border is supposed to be knitted so that odd rows are knitted and even rows are purled but I knitted all rows because I liked the result more and it was also easier to spot the mistakes. Eding is also different, I used one by talented designers of New lace - old traditions  (21. Edge lace 2.3), didnt knit the nupp tough. 

It is knitted from Jamieson & Smith Shetland Supreme (1 play)  which  is probably the finest yarn  I have ever used. It was frightening at first but once I got used with it, it was very nice to knit. Only thing what should be remembered is that you cant unravel it too often, then it gets furry and breaks easily. Scarf weights about 60-70 grams. Needles 1 US.

Size 44' x 44' . I love to knit lace, you finish a napkin and after blocking get something huge and pretty. I dont know if the Shetland shawls have to pass the ring test, but I tried anyway and it fits. 


Kohtumiseni!
Until next time!







11 kommentaari:

  1. Nii kaunis! Ma ka armastan pitse just sellepärast, et õige tulemuse näed alles siis kui sall kuivamas on.

    VastaKustuta
  2. Väga uhke tulemus! Ma ka alati kõhklen pitis kududes, et mis sest "nartsust" välja tuleb, aga tuleb ikka vägev sall :)

    VastaKustuta
  3. Väga ilus! Tore lugeda, et sulle meeldis seda lõnga kududa. Mul ka see sama salli jaoks varutud. Proovilappi kududes kippus krussi minema, arvasin et 1ply, ehk sellepärast. Kui palju lõnga kulus rätile?

    VastaKustuta
  4. Aitäh Ülle ja Meeli, te mõlemad ütlesite just seda, mida minagi naudin, et alguses on "narts" ja tulemust näeb alles venitades.

    AlleRaa, suured tänud. Ma kaalusin üle, kulus u. 60-70 grammi (mu kaal ei näita täpsemalt). Lõnga osas lisaksin, et ma kudusin pooli pealt ja avastasin, et lõnga krussi minemise vastu aitab, kui pool on kaugemal st põrandal, siis keerdus vähem.

    VastaKustuta
  5. Väga ilus rätik. Nii palju ilusaid pitsimustreid koos, vaata ja imetle. :)

    VastaKustuta
  6. Kaunis, väga kaunis on Sinu tõlgendus. Samuti meeldib mulle see lõnga nö õige värvitoon. Oled juba lugenud viimasest Rowani ajakirjast artiklit Shetlandi rätikukudumise ajaloost?
    Heli

    VastaKustuta
  7. Oi milline kaunitar on sündinud. Väga vahva et omapoolseid muudatusi sisse viisid,mulle väga meeldib!Ja no muidugi ka see udupeen lõng..võrratu!

    VastaKustuta
  8. That is an accomplishment. Congrats! And great choice for the edging, too.

    VastaKustuta
  9. Ahhhhh!!!
    Kuidas ma küll seda mustrit varem pole märganud. Sinu tehtud kätetöö on aplausi väärt. Täiesti pöörane ja loomulikult vapustavat kaunis töö. Kõige kaunim ja hinnalisem töö valmibki kõige väiksemate ja peenemate varraste ja lõngadega aga mitte kõik ei suuda seda.. VAPUSTAV!!!!!!

    VastaKustuta
  10. Aitäh Helen, Diana, Heli Kai ja Evelin nii armsate sõnade eest! Rõõm oli lugeda, et mu muudatused heaks kiitsite!

    Thank you nordwolke!

    Heli, minu viimane Rowan ootab, et ma talle Eestisse järgi läheksin, veel u. 4 nädalat pean kannatama. Kindlasti loen Su viidatud artikli läbi!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails